Domeinnaam verkopen in 5 stappen

In het verleden zijn domeinnamen voor hoge prijzen verkocht. Domeinen die meer dan 10 miljoen opleveren is geen vreemd verschijnsel. Natuurlijk zijn er niet zoveel domeinen die zoveel waard zijn, maar als je een domeinnaam voor 1000 euro weg kunt verkopen kan dat natuurlijk ook al een mooi bedrag zijn. Het domeinnaam registratie wereldje kan soms heel lucratief zijn. Denk wel goed na of je jouw domeinnaam echt wilt verkopen, er zijn ook redenen om je domeinnaam niet zomaar te verkopen.

domeinnaam verkopen
Yourhosting
4 mei 2022

Domeinnaam verkopen, hoe doe ik dat?

Heb je goede domeinnamen geregistreerd waar je eigenlijk vanaf wilt en waarvan je verwacht dat ze grof geld gaan opleveren? Lees dan dit blog met enkele tips om je domeinnaam te verkopen!

1. Marktonderzoek

Waar begin je als je een domeinnaam wilt verkopen? Allereerst zal je zelf marktonderzoek moeten doen, om erachter te komen wat er voor soortgelijke domeinen gevraagd wordt op diverse sites. Ook kan je controleren wat er nog vrij is aan domeinnamen die over hetzelfde onderwerp gaan. Let er wel op dat de vraagprijzen die je tegenkomt op sites vaak buitensporig hoog zijn. De verkoper hoopt namelijk dat iemand toehapt.

Voor het uitvoeren van je marktonderzoek is Google een geschikt startpunt. Google op verschillende termen en bekijk de vraagprijzen op domeinnaam verkoop sites als Sedo. Omdat je veel domeinen en prijzen tegenkomt kan het handig zijn de best overeenkomende domeinen even te noteren in bijvoorbeeld een Excel bestandje, zo heb je aan het einde nog overzicht.

2. Waarde van je domeinnaam bepalen

Nadat je marktonderzoek gedaan hebt en soortgelijke domeinen hebt onderzocht is het tijd om de waarde van je domeinnaam te gaan bepalen. Het is immers belangrijk om een prijs in je hoofd te hebben. Weeg de prijs die je voor jouw gevoel zou willen hebben voor de domeinnaam af tegen de prijs waarvoor de domeinen uit je marktonderzoek weggaan. Yourhosting biedt momenteel een unieke gratis domein taxatie dienst waarmee je binnen enkele minuten een waarde bepaling voor je domein ontvangt. Deze taxatie waarde kun je goed gebruiken als je je domein te koop gaat zetten. Het geeft direct ook een onderbouwing voor de geschatte waarde.

Over het algemeen zijn korte domeinnamen meer waard dan lange domeinnamen. Daarnaast zijn domeinen die een dienst of product bevatten vaak erg waardevol. Denk bijvoorbeeld aan koelkast.nl, televisie.nl of webhosting.nl.

Wat we wel kunnen aanraden om de waarde te bepalen is om naar je backlinks te kijken. Backlinks zijn links van andere websites die naar jouw domeinnaam linken. Hoe meer backlinks, hoe waardevoller jouw domeinnaam vaak is. Je kunt het aantal backlinks eenvoudig checken via de Ahrefs backlink checker. Ahrefs geeft je domeinnaam ook een domain rating die je kunt gebruiken om de waarde te bepalen.

Bedenk ook dat de vraagprijs van je domeinnaam mede bepalend is voor de periode dat je domeinnaam in de verkoop staat. Vraag je een veel te hoge prijs en behoor je tot de gelukszoekers die denkt miljonair te worden door de verkoop van een domeinnaam, bedenk je dan dat het wel eens erg lang kan gaan duren totdat er iemand contact met je opneemt. Een scherpe vraagprijs kan ook een snelle domeinnaam verkoop bevorderen.

3. Je domeinnaam te koop aanbieden

Nu je de waarde van je domeinnaam hebt bepaald kan je de domeinnaam verkopen en in de etalage zetten. Dit kan je doen op diverse websites, zoals het eerder genoemde Sedo, maar ook Nederlandse fora als TBforum of Sitedeals hebben een hoop domeinen te koop staan.

Let op: deze partijen kwamen naar boven na Googlen, Yourhosting heeft hier geen partnership mee.

Zet op deze sites je advertentie met een duidelijke omschrijving van wat je precies te koop hebt staan. Dus welke domeinnaam en wat voor linkwaarde en autoriteit deze nog heeft? Voor welke branche deze is gebruikt, etc. Dit is voor de koper zeer interessant en hiermee verhoog je de kans dat de domeinnaam eerder en tegen een hogere prijs kan worden verkocht.  Zet er eventueel ook je vraagprijs bij, dit heb je met een goede omschrijving dan sterk onderbouwd.

Naast de domeinhandel websites kan het ook interessant zijn om contact op te nemen met bedrijven die in de branche zitten waarover de domeinnaam gaat. Meld ze wat je te koop hebt en geef ze de gelegenheid om eens over je aanbod na te denken.

Ook kun je ervoor kiezen om je domeinnaam onder de aandacht te brengen op social media. Zo zijn er in Nederland bijvoorbeeld twee ‘domeinnaam verkopen marktplaats’ groepen, Domein24 of Domeinnamen Handel , waar je domeinnamen te koop kunt aanbieden.

4. Onderhandelen over de domein prijs

Heb je uiteindelijk een geïnteresseerde koper gevonden, dan start het onderhandelen. Het startbod zal vaak veel lager liggen dan wat je er voor wilt hebben, maar uiteindelijk zal je op een prijs moeten uitkomen die zowel voor jou als voor de koper interessant is. Zorg dat je de contactgegevens (geverifieerd adres en telefoonnummer) en identiteitsbewijs (bijv. kopie paspoort) van de geïnteresseerde krijgt, buiten alleen het e-mailadres om. Zo weet je met wie je zaken gaat doen. Ook zorgt dit ervoor dat iemand die niet echt serieus is snel afhaakt.

Voorwaarden opstellen

Ben je tot een akkoord gekomen met de koper? Zet dan alle afspraken zwart op wit! Laat je niet afschepen met “verstuur mij de verhuistoken alvast, dan maak ik het geld over”. Voor je het weet ben je opgelicht en je zal niet de eerste zijn waar dat bij gebeurt.

Stel een koopovereenkomst op waarin je alle zaken opneemt, zoals de prijs, verhuisdatum en wie waar zorg voor draagt. Mocht er iets niet goed lopen dan kun je daar juridisch altijd nog stappen op ondernemen.

Als het om een groot bedrag gaat kan je ook een tussenpartij (trusted third party) inschakelen die de transactie verder afhandelt en pas de domeinnaam vrijgeeft zodra het geld binnen is. Zo’n service wordt ook wel Escrow Service genoemd. Hiervoor betaal je een bedrag variërend van enkele tientjes tot enkele procenten van de overnamesom, een van de bekendste is Escrow.com.

En nu verhuizen

Is alles rond, dan is het tijd om de domeinnaam te verhuizen. Ben je klant van Yourhosting en is de koper ook klant van Yourhosting of zou de koper dat willen? Dan kan je de domeinnaam heel eenvoudig overdragen via Mijn Yourhosting. Kom je hier toch niet helemaal uit? We helpen je hier graag bij. Moet de domeinnaam van de ene naar de andere hostingprovider toe, dan heb je een verhuistoken nodig.

Succes met de verkoop van je domeinnaam!