14 redenen om te werken met WordPress

Wil je een website gaan maken, maar weet je niet met welk systeem je wilt gaan werken? Wij raden WordPress aan! Waarom? Lees deze 14 redenen en ontdek het zelf.

1) WordPress is gratis
Niet geheel onbelangrijk, WordPress is een gratis CMS. Er is geen investering nodig om WordPress te mogen gebruiken. Dit maakt de drempel om het gewoon eens uit te proberen heel laag. Het eerste wat je moet regelen is het kopen van een domeinnaam om de site een adres te geven en makkelijk te kunnen onthouden / verspreiden. Daarna kies je een webhosting pakket om de website op te plaatsen.

2) Makkelijk te updaten
Het up-to-date houden van een website/ CMS-systeem is belangrijk. Zo beperk je de kans op fouten en mogelijke “gaten” in de beveiliging. Waar dit normaal een technische aangelegenheid is (downloaden van de bestanden, uploaden/ overschrijven/ aanpassen etc) is dit bij WordPress gemakkelijk te doen. Na het inloggen staat er al of er updates beschikbaar zijn (voor zowel WordPress als voor de plugins) en met een enkele muisklik zijn deze updates te installeren.

3) Versiebeheer
Als je een bericht maakt in WordPress wordt deze opgeslagen in de database. Als je daarna besluit wat aanpassingen te doen aan de pagina slaat WordPress deze ook op in de database. De vorige versie van de tekst blijft in de database bestaan zodat je, mocht je een fout maken of iets willen herstellen, op elk moment terug kan naar een eerdere versie van je tekst.

4) Automatisch opslaan
Zoals we dat gewend zijn van bijvoorbeeld Microsoft Word slaat WordPress tijdens het typen van de tekst de pagina automatisch als concept op. Dus vergeet je op te slaan, geen probleem, dit wordt al voor je gedaan!

5) Plugins
De mogelijkheid om via plugins WordPress uit te breiden is misschien wel de belangrijkste reden waarom het CMS zo populair is geworden. Een plugin is te omschrijven als een apart stukje software speciaal gemaakt voor WordPress. Een plugin bevat een bepaalde functionaliteit waarmee je WordPress kunt uitbreiden.

Omdat WordPress open-source is kan iedereen met programmeerkennis een plugin maken. Er zijn op moment van schrijven al meer dan 21.000 plugins te vinden op de website van WordPress. Voor iedereen zit er dus wel iets bij. Denk aan een plugin voor een webshop, een contactformulier, een fotoalbum, een nieuwsbrief, social media integratie, Google integratie of een iets technischere caching plugin om de website sneller te maken.

Het toevoegen van een plugin gaat heel gemakkelijk. Zoek de plugin op en klik op nu installeren, volg de stappen en het is klaar.

6) Goed gevonden worden in Google
Met WordPress is het niet moeilijk om je website zo goed mogelijk vindbaar te maken in Google. Er zijn allerlei opties en plugins om de optimalisatie van je website mee te regelen. Een goede plugin hiervoor is WordPress SEO by Yoast.

7) Makkelijk teksten beheren
Werken met WordPress is snel onder de knie te krijgen. Er is een simpele tekst editor waarmee je zelf de tekst kunt plaatsen en bewerken. In die editor zitten basisfuncties zoals onder andere het vetgedrukt maken van tekst, opsommingen, uitlijnen en een spellingscontrole maar ook het toevoegen van links en media is erg gemakkelijk.

8) Eenvoudige installatie
Het installeren van WordPress is eenvoudig. Download de bestanden en zet ze op een webhosting pakket, ga naar de site en volg de stappen. Daarna kan je meteen aan de slag.

Maar het kan nog sneller en eenvoudiger. Met de Argeweb Script Installer hoef je niets te downloaden en te uploaden en kan je met enkele muisklikken WordPress online zetten!

9) Gebruikers en rechten
Werk je met meerdere mensen aan een site en wil je niet dat iedereen alles kan wijzigen, of dat iemand zonder jouw toestemming iets online kan plaatsen? Door het instellen van rechten is het mogelijk de vrijheid van gebruikers te beperken. Voor webdesign bureau’s ook heel handig, want je hebt misschien liever niet dat je klant buiten de tekst om technische zaken aan de site kan veranderen.

10) Veel thema’s
Met een CMS alleen heb je nog geen eigen website. Je wilt deze natuurlijk wel zo mooi en uniek mogelijk maken zodat je geen standaard website hebt. Het uiterlijk van de website noemen ze bij WordPress een thema. Op de site van WordPress zijn meer dan 1500 thema’s beschikbaar die eenvoudig toe te installeren zijn op je site. Standaard zit er al een thema bij WordPress waarbij je zelf een nieuwe afbeelding kunt toevoegen. De beschikbare thema’s zijn naar wens aan te passen met een beetje kennis van HTML en CSS.

11) Ondersteuning
Veel mensen over de wereld gebruiken WordPress, van beginners tot experts, van hobbyisten tot professionele webbouwers. Omdat WordPress zo veel gebruikt wordt is er veel kennis beschikbaar over het CMS. Ook zijn de meeste problemen al wel een keer bij iemand voorgekomen en is er dus vaak een oplossing voor. Op diverse fora kan je gratis ondersteuning krijgen van andere gebruikers. Heb je vragen of kom je ergens niet uit? Stel je vragen bijvoorbeeld op het WordPress forum.

12) Meertalig
Er zijn ongeveer 73 talen beschikbaar voor het CMS, waaronder de Nederlandse taal.

13) Interactie
Oorspronkelijk is WordPress bedoeld als blog, maar je kan er naast een blog elk denkbare type website mee maken. Omdat het ingezet kan worden als blog zit er een reactie mogelijkheid in het CMS. Dit maakt het voor bezoekers mogelijk om te reageren op berichten die je op je website hebt staan. Met uitstekende anti-SPAM functionaliteiten voorkom je dat er reacties op je site komen die je liever niet wil.

14) Mobiel
Er zijn WordPress apps speciaal voor je Android, Apple, Blackberry, Nokia of Windows mobiele telefoon, daarnaast ook voor WebOS systemen. Zo kun je eenvoudig overal werken aan je website of meteen vanaf je telefoon foto’s uploaden naar je blog.

Welke reden heb jij om WordPress te gebruiken of ga je nog aan de slag met WordPress? Alvast veel succes en plezier gewenst!

Share
Published by
Tom van Leeuwen

Recent Posts

Wat is webhosting nou precies?

Wat is webhosting? Kort gezegd, hosting is het huren van een stukje opslagruimte op het internet dat wordt gebruikt voor…

10 redenen voor Windows op je VPS

Als je een VPS wil, moet je allereerst bepalen welk besturingssysteem je erop wil draaien. In de praktijk is de…

8 tips voor Windows Server 2016

Met een standaard installatie van Windows Server 2016 op je VPS heb je een goed draaiend systeem, waar je meteen…

Handige software voor je Windows VPS

Microsoft levert allerlei software om het werk lichter te maken. Voor meer specifieke zaken zijn er daarnaast tal van handige…

5 redenen voor een voorjaarsschoonmaak van jouw apparaat

Wanneer een apparaat trager wordt, denken we vaak aan het kopen van een nieuw apparaat. Soms hoef je alleen maar…

5 snelle en makkelijke manieren om identiteitsdiefstal te voorkomen

De diefstal van persoonlijke informatie kan kostbaar en stressvol zijn. In dit blog vertellen we hoe je de persoonlijke en…