Het internet is volop in ontwikkeling en hackers ook, daarom is een goede beveiliging van je website nu nog belangrijker dan ooit. Jij laat je voordeur toch ook niet op een kiertje staan? Beveiliging van websites is een onderwerp dat tegenwoordig steeds vaker aan bod komt en zelfs verplicht wordt. Maar: hoe zorg je ervoor dat jouw website voldoende beveiligd is? Wij geven je graag vijf tips.
SSL staat voor Secure Socket Layer en zorgt voor een versleutelde verbinding zodat gegevens niet zomaar uitgelezen kunnen worden door hackers. In de adresbalk kun je meteen zien of een website met een SSL certificaat beveiligd is. Dit zie je door een slotje voor de URL en het S’je achter HTTP. Let dus altijd goed op voordat je gegevens verstrekt aan een website.
Dit onderwerp is de laatste tijd ook volop in het nieuws. Het beveiligen van de gegevens is namelijk verplicht. Een SSL certificaat wordt daarom gestimuleerd door Google en de Autoriteit Persoonsgegevens.
Nog steeds worden er te vaak te makkelijke wachtwoorden (her)gebruikt, zoals de naam van je huisdier of je geboortedatum. Om die reden is het terugkerende ‘Nationale Check Je Wachtwoorden Dag’ in het leven geroepen. Wil je het risico om gehackt te worden reduceren? Creëer dan sterke wachtwoorden die moeilijk te kraken zijn. Een sterk wachtwoord bevat minimaal 8 tekens bestaande uit (HOOFD)letters, symbolen en cijfers.
Goede beveiliging is vaak niet goedkoop. Betrouwbare webhosting providers zijn ISO gecertificeerd en kunnen de betrouwbaarheid aantonen. Vraag daarom gerust aan de provider wat deze doet aan de beveiliging van je website.
Gebruik je formulieren op je website? Dan moet je deze ook zeker beveiligen. Het web zit namelijk vol met ‘bots’ die formulieren misbruiken om bijvoorbeeld te spammen. Een bot is een soort computerprogramma dat automatisch bepaalde taken kan uitvoeren.
Een formulier kun je eenvoudig beveiligen door een CAPTCHA te gebruiken. Dit is een reactietest om te controleren of je met een mens of met een computer te maken hebt. Zorg er wel voor dat de CAPTCHA je bezoekers niet frustreert en maak het leuk door bijvoorbeeld creatieve game-achtige CAPTCHA’s te gebruiken. Je hebt hier tegenwoordig veel verschillende varianten van, dus keuze genoeg.
Om te voorkomen dat je website veroudert en gegevens zal lekken moet je ervoor zorgen dat je CMS en de eventuele bijbehorende plug-ins altijd up-to-date zijn. Je kunt dit vaak zelf doen wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld WordPress of Joomla, maar je kunt je website ook automatisch laten updaten door je hostingprovider. Loop niet onnodig risico om gehackt te worden en zorg ervoor dat je CMS up-to-date is.
Dat waren ze dan. Met deze vijf tips kun jij je website voldoende beveiligen. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Wat is webhosting? Kort gezegd, hosting is het huren van een stukje opslagruimte op het internet dat wordt gebruikt voor…
Als je een VPS wil, moet je allereerst bepalen welk besturingssysteem je erop wil draaien. In de praktijk is de…
Met een standaard installatie van Windows Server 2016 op je VPS heb je een goed draaiend systeem, waar je meteen…
Microsoft levert allerlei software om het werk lichter te maken. Voor meer specifieke zaken zijn er daarnaast tal van handige…
Wanneer een apparaat trager wordt, denken we vaak aan het kopen van een nieuw apparaat. Soms hoef je alleen maar…
De diefstal van persoonlijke informatie kan kostbaar en stressvol zijn. In dit blog vertellen we hoe je de persoonlijke en…