VPS

Handige software voor je Windows VPS

Microsoft levert allerlei software om het werk lichter te maken. Voor meer specifieke zaken zijn er daarnaast tal van handige tools van andere softwareleveranciers. In dit artikel maken we een selectie van de meest populaire pakketten. 

De software hieronder varieert van algemeen beheer tot meer specialistische taken. Op die manier krijg je een goede indruk van het brede aanbod aan tools. 

Plesk

Het beheren en configureren van je Windows systeem maak je makkelijker met Plesk. Dankzij een intuïtieve webinterface installeer je probleemloos een database. Bovendien is Plesk heel handig om meerdere websites en email accounts op je VPS te beheren. En wat Plesk mist, vind je weer terug in de vele add-ons. Zo zijn er add-ons voor WordPress en Docker. 

Microsoft WebPI 

WebPI staat voor Web Platform Installer. Dit is een handige tool om webapplicaties en frameworks te installeren. Met deze tool installeer je bijvoorbeeld snel een complete webomgeving met Microsoft Internet Information Services (IIS), SQL Server en het .NET framework. Ook het up-to-date houden van je webomgeving doe je met WebPI. Heel handig is de ingebouwde Windows Web Application Gallery. Hiermee zet je in een mum van tijd een blog op met WordPress. 

Windows Admin Center 

Windows Admin Center is de centrale plek voor het beheer van al je Windows systemen. Hiermee beheer je dus eveneens je Windows VPS op afstand. Je installeert deze tool eerst lokaal en vervolgens voer je via een gebruikersvriendelijke webinterface het beheer uit. Bovendien zijn er integratiemogelijkheden met Azure. Zo kun je een koppeling maken met Azure Backup. 

TeamViewer 

Met TeamViewer log je in op een remote machine om die te beheren. Dat kan met de standaard Remote Desktop (RDP) functionaliteit van Windows ook, maar met TeamViewer ziet een gebruiker op de remote machine wat jij aan het doen bent. Op die manier help je niet alleen iemand, maar ziet hij meteen hoe hij het voortaan zelf kan doen. Het mooie van TeamViewer is dat het zelfs werkt met gebruikers die via RDP op je VPS zijn ingelogd. Zo help je dus op afstand een klant die op zijn beurt zelf op afstand werkt. Voor persoonlijk gebruik is Teamviewer gratis te downloaden. Voor commercieel gebruik heb je een licentie nodig. 

FileZilla 

FTP wordt nog steeds veel gebruikt om bestanden van de ene naar de andere machine over te zetten. FileZilla is daarvoor een hele populaire tool. Het ondersteunt tevens SFTP, dat wil zeggen FTP over het veilige SSH protocol. Als je zelf een (S)FTP server wil inrichten, gebruik dan FileZilla Server. Om connectie te maken met cloud diensten zoals Microsoft Azure of Amazon S3 moet je de Pro variant afnemen. Die is niet gratis in tegenstelling tot de andere producten. 

Multi Commander 

Voor het bestandsbeheer krijg je standaard File Explorer op je Windows VPS. Kijk voor uitgebreidere mogelijkheden eens naar Multi Commander. Door het dubbele venster verplaats je makkelijk bestanden van de ene naar de andere plek. Naast het gewone bestandsbeheer heb je veel specialistische functionaliteit. Zo kun je achterhalen welk proces een file gelockt heeft. Tal van archiefbestanden manipuleer je moeiteloos. Zelfs een plaatje converteren van PNG naar JPEG kan. En er zijn veel plug-ins beschikbaar. Zo is er eentje voor FTP om direct vanuit Multi Commander bestanden met remote machines uit te wisselen.  

PowerShell ISE 

Hoewel je vaak via de GUI je Windows VPS beheert, is de PowerShell een krachtig hulpmiddel. Dat geldt zeker als je scripts maakt om bijvoorbeeld taken te automatiseren. Gebruik in dat geval PowerShell ISE. Daarmee heb je allerlei nuttige tools bij de hand om efficiënt te scripten. Zo kun je scripts testen en debuggen. De editor in PowerShell ISE ondersteunt syntax highlighting. Handig is ook dat terwijl je een commando intikt, je in een pop-up window te zien krijgt welke commando’s matchen. 

Windows System Control Center 

Sysinternals en NirSoft bieden een heel scala aan handige tools. Met deze hulpprogrammaatjes los je specifieke problemen van je Windows VPS op. Zo kun je met de Process Explorer achterhalen welk programma een bepaald bestand openhoudt. Met Windows System Control Center (WSCC) beheer je deze utilities heel handig. Vanuit een centrale omgeving installeer en start je de hulpprogrammaatjes. De indeling in rubrieken en de zoekfunctie helpen om het overzicht in de vele utilities te bewaren. 

Richt je Windows VPS naar eigen wens in 

Je VPS kun je zelf samenstellen, zodat het systeem optimaal aan je eisen voldoet. Zo zijn er verschillende varianten voor een Windows VPS, waaronder eentje met Plesk. Met die optie heb je snel een VPS tot je beschikking met een gebruikersvriendelijk control panel voor het beheer. Verhoog het gebruiksgemak nog verder met andere handige software, zoals je in dit artikel gelezen hebt. 

Share
Published by
Jelle

Recent Posts

Wat is webhosting nou precies?

Wat is webhosting? Kort gezegd, hosting is het huren van een stukje opslagruimte op het internet dat wordt gebruikt voor…

10 redenen voor Windows op je VPS

Als je een VPS wil, moet je allereerst bepalen welk besturingssysteem je erop wil draaien. In de praktijk is de…

8 tips voor Windows Server 2016

Met een standaard installatie van Windows Server 2016 op je VPS heb je een goed draaiend systeem, waar je meteen…

5 redenen voor een voorjaarsschoonmaak van jouw apparaat

Wanneer een apparaat trager wordt, denken we vaak aan het kopen van een nieuw apparaat. Soms hoef je alleen maar…

5 snelle en makkelijke manieren om identiteitsdiefstal te voorkomen

De diefstal van persoonlijke informatie kan kostbaar en stressvol zijn. In dit blog vertellen we hoe je de persoonlijke en…

Wij vervangen CentOS 8 met AlmaLinux

Op 8 december 2020 kondigde softwarebedrijf Red Hat aan dat het verdere ontwikkeling van zijn gratis CentOS-besturingssysteem zou stoppen. Daarom…