De laatste tijd zijn er diverse oplichters actief rondom domeinnamen. In dit artikel wil ik laten zien waar je op moet letten zodat je in het vervolg deze fraudeurs weet te herkennen.
1) Domeinfraude
Het oplichten gaat vaak als volgt: De oplichters nemen contact op met de houder van een domeinnaam (de website eigenaar) waarvan er nog een andere extensie beschikbaar is. Bijvoorbeeld: jenaam.nl is de site die actief is, alleen jenaam.com is nog beschikbaar. Ze bellen dan op en vertellen dat er iemand is die jouw domeinnaam in bijvoorbeeld de .com extensie wil gaan vastleggen. Je kunt dit, volgens de oplichter, voorkomen als je bij hun de domeinnaam afneemt. Overrompelt door het plotselinge telefoontje ga je misschien akkoord met hun voorstel, waarmee je voor een veel te hoog bedrag een domeinnaam hebt vastgelegd bij de oplichter, en niet bij je eigen vertrouwde hostingprovider. Naast de telefonische benadering zijn er ook partijen actief die dit via e-mail doen.
Ons advies: Ga er niet op in. Leg, indien je de domeinnaam wel wilt hebben, deze zelf vast via je eigen provider zoals je dat gewend bent. Zeg tegen de oplichters dat je niet geïnteresseerd bent!
2) Phising
Een andere manier van oplichting is phising. Phising is te omschrijven als je voordoen als iemand anders, dit is vaak in de vorm van een nep website of nep e-mail. De oplichter maakt de website precies zo dat je denkt dat je op de website van je provider of bank zit, terwijl dit niet het geval is. Naast websites worden ook e-mails nagemaakt. De slachtoffers klikken op de link in de mail en worden naar een nep website doorgestuurd. Daar wordt vaak gevraagd om privacygevoelige gegevens in te vullen, zoals wachtwoorden, pincodes, creditcardgegevens en meer. Na het invullen van deze gegevens zit je in de problemen. De oplichter kan nu met jouw gegevens spullen bestellen, contracten afsluiten of proberen diensten te wijzigen, te verhuizen of zelf opzeggen.
Hoe herken je phising?
Het herkennen van phising is vaak lastig. De e-mails en websites worden steeds beter nagemaakt. Hieronder enkele tips voor het herkennen en voorkomen van phising:
Conclusie: Geloof niet alles wat je ziet op internet en geef niet zomaar je gegevens weg!
Wat is webhosting? Kort gezegd, hosting is het huren van een stukje opslagruimte op het internet dat wordt gebruikt voor…
Als je een VPS wil, moet je allereerst bepalen welk besturingssysteem je erop wil draaien. In de praktijk is de…
Met een standaard installatie van Windows Server 2016 op je VPS heb je een goed draaiend systeem, waar je meteen…
Microsoft levert allerlei software om het werk lichter te maken. Voor meer specifieke zaken zijn er daarnaast tal van handige…
Wanneer een apparaat trager wordt, denken we vaak aan het kopen van een nieuw apparaat. Soms hoef je alleen maar…
De diefstal van persoonlijke informatie kan kostbaar en stressvol zijn. In dit blog vertellen we hoe je de persoonlijke en…