Het is belangrijk om te kiezen voor het juiste besturingssysteem op het moment dat je met een eigen VPS gaat beginnen. Hierbij zijn Linux en Windows de opties die je hebt. Diverse professionals zullen direct voor een specifiek systeem kiezen, maar het is goed om te weten dat Linux en Windows voor verschillende groepen zijn gebouwd. In dit artikel zal ik je uitleggen wat je met beide besturingssystemen kunt. Zo kun je zelf beslissen welke het beste aansluit op jouw persoonlijke wensen.
De meeste computergebruikers hebben ervaring met het besturingssysteem Windows. Microsoft werkt inmiddels al 30 jaar aan zijn paradepaardje en voegt hier regelmatig nieuwe functionaliteiten aan toe. Niet alleen is Windows verkrijgbaar voor computers en mobiele telefoons, ook servers kunnen draaien met Windows als besturingssysteem. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je websites of diensten wenst te draaien waar technologie van Microsoft in verwerkt is, zoals bijvoorbeeld ASP. Dit staat compleet los van je eigen computer; je kunt prima een Apple-computer gebruiken en toch een Windows server beheren.
Gebruiksvriendelijkheid – Doordat de interface van de serverversie vergelijkbaar is met de versie die op computers draait, kan iedereen die weleens met Windows heeft gewerkt direct op een Windows VPS aan de slag kunnen. Middels remote desktop kan eenvoudig verbinding worden gemaakt met de Windows VPS. Verbinding maken via het SSH-protocol, iets dat voor veel beginnende serverbeheerders een flinke uitdaging kan zijn, is Linux-eigen en daarom niet mogelijk bij het beheren van een Windows VPS .
Ondersteuning voor Microsoft producten – Met Windows op je VPS kun je gebruik maken van vrijwel alle technologieën die Microsoft te bieden heeft. Dit betekent dat je kunt werken met onder andere ASP.net en Access databases.
Verschillende Windows server licenties – Er zijn verschillende Windows server licenties die je kunt installeren op een VPS. Hierbij zijn Windows VPS Server 2016, 2012 R2 en Windows Server 2008 R2 de populairste.
Windows is niet gratis – Windows is een product van Microsoft waarvoor licentiekosten moeten worden betaald. Daarom is het draaien van applicaties op een Windows VPS verre van gratis.
Stabiliteit – Iedereen die op regelmatige basis een computer met Windows gebruikt weet dat er een goede mogelijkheid op een crash bestaat. Bij een Windows server is dit helaas niet anders. Ook zal Windows vaak na een update opnieuw moeten opstarten, waardoor websites of andere diensten die erop draaien tijdelijk niet bereikbaar zullen zijn.
Linux is het meest bekende open-source platform in de wereld en heeft een groot aantal verschillende distributies waaruit gekozen kan worden. Doordat Linux origineel werd ontwikkeld als vrije software, kan iedereen de broncode inzien, aanpassen en verspreiden. Hierdoor is een grote community aan gepassioneerde ontwikkelaars bijeen gekomen die op dagelijkse basis hun bijdrage aan het Linux ecosysteem leveren. Het resultaat is een stabiel platform waar serverbeheerders uitgebreid mee aan de slag kunnen.
Linux is volledig gratis – Omdat Linux volledig open-source is, kan het zonder kosten worden gedownload en verspreid. Er hoeven daarom geen licentiekosten te worden betaald, iets dat bij het afnemen van een Windows-licentie wel gedaan moet worden. Iedere gebruiker kan volledig gratis gebruik maken van één van de vele Linux distributies.
Snelheid – Het Linux besturingssysteem is een stuk sneller dan Windows. Dit komt doordat het veel minder rekenkracht vereist om processen goed te kunnen draaien. Verder kan Linux beter presteren onder hoge druk. Zo blijven gehoste websites en andere diensten beter beschikbaar en bestaat er vrijwel geen gevaar op vastlopen.
Stabiliteit en betrouwbaarheid – Omdat Linux met stabiliteit in het achterhoofd is ontwikkeld, merk je dit direct bij het gebruik ervan. Met een Linux VPS is de kans erg klein dat je last zult krijgen van problemen die zijn veroorzaakt door een instabiliteit binnen het besturingssysteem. De stabiliteit van Linux is voor velen de voornaamste reden om dit besturingssysteem te gebruiken. Ook kan een Linux VPS jarenlang draaien zonder herstart te worden. Ook bij het installeren van een update hoeft het besturingssysteem niet te worden herstart, iets dat bij Windows vaak wel gedaan moet worden. In plaats daarvan is het mogelijk om specifieke services te herstarten, waaronder bijvoorbeeld Apache of PHP, zonder dat dit andere onderdelen van de VPS negatief beïnvloedt.
Uitstekende beveiliging – Beveiliging is voor iedere serverbeheerder een belangrijk punt. Doordat Linux met een model van meerdere gebruikersaccounts in het achterhoofd is ontwikkeld, is het systeem beter in staat cruciale onderdelen te beschermen. Zo zal iemand die een website op een Linux VPS heeft gehackt, normaliter niet in staat zijn andere onderdelen van het besturingssysteem aan te tasten. Ook is Linux minder gevoelig om te worden geïnfecteerd met malware of andere kwaadaardige software, iets waar Windows gebruikers bij onzorgvuldig gebruik wel mee te maken kunnen krijgen. Doordat een leger aan ontwikkelaars constant zoekt naar nieuwe lekken, worden updates voor Linux distributies veel sneller uitgebracht dan Microsoft dit voor Windows doet.
Verschillende Linux distributies – Er zijn verschillende distributies (distro’s) die je kunt installeren op een VPS. Hierbij kan gedacht worden aan CentOS, Debian en Ubuntu. Sommige serverbeheerders zullen trouw zweren aan een specifieke distributie, maar allen hebben hun eigen voor- en nadelen. Op deze manier heb je zelf de vrijheid om de distributie te kiezen die het beste aansluit op jouw wensen.
Complexiteit – Bij het beheren van een Linux server wordt vrijwel geen gebruik gemaakt van een grafische omgeving. Het beheer van een Linux-server zonder DirectAdmin of Plesk wordt uitsluitend uitgevoerd via SSH, waarbij gebruik wordt gemaakt van een breed scala aan commando’s. Deze commando’s verschillen vaak ook nog eens per Linux distributie, waardoor goed onderzoek vereist is om correct de taak van serverbeheer op je te kunnen nemen. Kortom, deze verantwoordelijk is niet voor iedereen weggelegd en mag ook zeker niet worden onderschat.
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn Linux en Windows gemaakt voor verschillende doelgroepen en is het ene niet per definitie beter dan het andere. Een WordPress website kan bijvoorbeeld op zowel een Linux- als een Windows server worden gehost. De functionaliteiten van de verschillende besturingssystemen verschillen echter enorm, alsook de werking “achter de schermen”.
Hopelijk heb je aan de hand van dit artikel kunnen bepalen welk besturingssysteem het beste aansluit op jouw persoonlijke wensen. Als je uiteindelijk voor een besturingssysteem hebt gekozen en hier toch niet tevreden over bent, maak je dan absoluut geen zorgen. Je kunt op je VPS dan altijd een ander besturingssysteem (Linux, Ubuntu, Centos, Windows) installeren (redeployen).
Wat is webhosting? Kort gezegd, hosting is het huren van een stukje opslagruimte op het internet dat wordt gebruikt voor…
Als je een VPS wil, moet je allereerst bepalen welk besturingssysteem je erop wil draaien. In de praktijk is de…
Met een standaard installatie van Windows Server 2016 op je VPS heb je een goed draaiend systeem, waar je meteen…
Microsoft levert allerlei software om het werk lichter te maken. Voor meer specifieke zaken zijn er daarnaast tal van handige…
Wanneer een apparaat trager wordt, denken we vaak aan het kopen van een nieuw apparaat. Soms hoef je alleen maar…
De diefstal van persoonlijke informatie kan kostbaar en stressvol zijn. In dit blog vertellen we hoe je de persoonlijke en…